10/09/2014

DELF SCOLAIRE

« L’examen  de DELF scolaire»

« Ispit DELF u školskim ustanovama»



U saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Ministarstvom spoljnih poslova Republike Francuske u OŠ „Vojvoda Radomir Putnik“ sprovodi se program besplatne pripreme za polaganje ispita DELF. Diploma stečena na ovom ispitu potvrđuje nivo znanja francuskog jezika i priznata je u celom svetu. Neophodna je svima onima koji žele da uče, studiraju, rade ili žive u nekoj od frankofonih zemalja. Pripremu za polaganje ovog ispita vodi nastavnik francuskog jezika Tanja Gnjidić koja je prošla stručnu obuku i ima akreditaciju za ispitivača na ispitima DELF dodeljenu od strane Međunarodnog centra za pedagoške studije (CIEP) u Francuskoj.

Polaganje međunarodnog ispita DELF prošle školske godine održano je 22. februara 2014. godine. Učenici 7. razreda koji su prošli program pripreme polagali su ispit DELF za nivo A1 pristupili su ispitu koji je sproveden u organizaciji Francuskog instituta u Beogradu.  Od šest prijavljenih učenika svih šest je položilo ispit sa zapaženim rezultatima i to: Babić Filip je osvojio 91,5 bodova od mogućih 100, Milošević Isidora 91,5 bodova, Purić Natalija 91,5 bodova, Stanojčić Sara 94,5 b0dova, Maksimović Katarina 97 bodova i Milutinović Nađa 99 bodova, što se može smatrati izuzetnim uspehom na ovakvoj vrsti ispita koji se polaže u strogo kontrolisanim uslovima po precizno određenim pravilima. Treba istaći i to da su ovi učenici ostvarili maksimum bodova u nekim od testiranih jezičkih kompetencija, što je za svaku pohvalu, s obzirom na to da se radi o srbofonima koji osim u školi nisu u kontaktu sa francuskim jezikom. Maksimum bodova iz oblasti CO (razumevanje govora) ostvarila je Milutinović Nađa, iz oblasti CE (razumevanje teksta) Maksimović Katarina i Milutinović Nađa, iz oblasti PE (pismeno izražavanje) Maksimović Katarina i iz oblasti PO (usmeno izražavanje) maksimum bodova su osvojili Babić Filip, Milutinović Nađa i Purić Natalija.

Ove školske godine priprema za polaganje ispita DELF scolaire održava se :
  • utorkom od 13h 30' za nivo A1
  • petkom od 13h 30' za nivo A2
Ispiti DELF scolaire u školskoj 2014/2015 godini zakazani su za 7. i 8. mart 2015. godine, a prijavljivanje kandidata vršiće se od 20. januara do 6. februara 2015. godine.