3/01/2016

DESTINATION FRANCOPHONIE!

Mart mesec - Mesec frankofonije

Dans počinje najzanimljiviji deo školske godine, počinje mesec Frankofonije!


Već nekoliko godina unazad, mojim učenicima i meni, mart je ispunjen aktivnostima kojima proslavljamo mesec Frankofonije (radionice,  javni časovi, DELF za učenike, frankofoni bazar, ugledni časovi, predavanja, posete, takmičenja...). Mesec Frankofonije se naravno proslavlja u celom svetu i u Srbiji i zato je sada pravi trenutak da se podsetimo kako je Međunarodna organizacija Frankofonije nastala i šta je Frankofonija uopšte.

Termin frankofonija privi put je upotrebio geograf Onezim Reklus 1880. godine i njime je označio zajednicu ljudi koji govore francuski jezik i države u kojima oni žive. 

Proces stvaranja Međunarodne organizacije Frankofonije počinje 1926. godine kada je osnovano Udruženje frankofonih pisaca. Udruženje novinara i štampe na francuskom jeziku nastaje 1950. godine, a pet godina kasnije i Udruženje Frankofonih radio stanica. Ovo udruženje danas obuhvata 44 stanice radija i televizije koje svoj program emituju na francuskom jeziku. Prva konferencija Ministara obrazovanja održana je 1960. godine i na njoj su učestvovali predstavnici 15 frankofonih država. Ona danas okuplja ministre obrazovanja iz 41 države. Agencija Frankofonih Univerziteta osnovana je 1961. godine, a danas broji 677 visokoškolskih ustanova iz 81 zemlje.

Međunarodni dan Frankofonije je 20. mart i to ne bez razloga. Na ovaj dan 1970. godine u Nigeru potpisan je sporazum između 21 frankofone države kojim je formirana  Agenicja za kulturnu i tehničku saradnju. Od tada se projekat zvan Frankofonija iz godine u godinu razvijao da bi 2005. godine prerastao u Međunarodnu organizaciju Frankofonije. Ova organizacija obuhvata 80 država članica među kojima je i Srbija.



Ciljevi Frankofonije su kao i sama organizacija vremenom evoluirali. U početku je ona obuhvatala isključivo države sa francuskog govornog područja i njen cilj je bila kulturna i lingvistička saradnja zemalja članica. Danas je Frankofonija važna međunarodna organizacija čiji su ciljevi promocija mira, borba za ljudska prava, razvoj multikulturalnosti i plurilingvizma i promocija obrazovanja.


Нема коментара:

Постави коментар